Anunțuri
În atenția vizitatorilor/aparținătorilor
Având în vedere creșterea numărului cazurilor de gripă și a altor infecții virale respiratorii, se suspendă programul de vizită până în data de 27.01.2025.
Vă mulțumim!
Colectarea medicamentelor expirate și/sau neutilizate de la populație
Medicamentele expirate și/sau neutilizate provenite de la populație vor fi colectate, cu excepția medicamentelor cu substanțe psihotrope și stupefiante, în zilele de marți și joi, între orele 10:00 – 12:00, la intrarea în Spital (poarta Spitalului).
Comunicat de presă – 29.12.2023
Asigurarea accesului la servicii de sanatate în regim ambulatoriu pentru populatia judetului Mures.
Fonduri europene pentru investitii în echipamente în Ambulatorul Spitalului Municipal „Dr. Gheorghe Marinescu” Târnaveni. Spitalul Municipal „Dr. Gheorghe Marinescu” Târnaveni si alte 8 unitati sanitare din judetul Mures vor beneficia de fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii sanitare, prin investitii în dotari sau lucrari necesare infrastructurilor sanitare din cadrul Ambulatoriilor de specialitate… Citeste mai mult.
Imbunatatirea accesului populatiei din judetul Mures la servicii medicale de urgenta
Fonduri europene pentru investitii în servicii medicale de urgenta la Spitalul Municipal „Dr.Gheorghe Marinescu” Târnaveni. Spitalul Municipal „Dr. Gheorghe Marinescu” Târnaveni si alte 8 unitati sanitare din judetul Mures vor beneficia de fonduri europene pentru dotarea infrastructurii de primiri urgente si a compartimentelor de primiri urgente… Citeste mai mult.
Spitalul Municipal „Dr. Gheorghe Marinescu” Târnaveni, în calitate de beneficiar, finalizeaza proiectul „Consolidarea capacitatii de gestionare a crizei sanitare COVID-19 în cadrul Spitalului Municipal DR. GHE. MARINESCU TÂRNAVENI”… Citeste mai mult.
Recoltare de celule stem de la nivelul maduvei osoase
O noua premiera chirurgicala la Spitalul Municipal Dr. Gh. Marinescu Tarnaveni a avut loc astazi, 18.07.2019. Echipa medicala condusa de dr. Albu Daniel a efectuat prima recoltare de celule stem de la nivelul maduvei osoase, acestea fiind utilizate ulterior pentru tratamentul gonartrozei secundare posttraumatice a aceluiasi pacient. Mentionam ca aceasta tehnica este una dintre cele mai moderne in domeniul medicinei regenerative. Suntem incantati sa anuntam ca pacientii vor beneficia de aceste noi forme de tratament pentru patologia osteoarticulara de tip degenerativ!
Informaţii despre recoltarea de celule STEM
Recoltarea sângelui placentar se face astăzi prin metode standardizate și se poate efectua indiferent de particularitățile nașterii, folosindu-se un kit special.
După nașterea urmată de prelevarea de sânge placentar este asigurată preluarea kitului din frigiderul spitalului și transportul acestuia spre laborator, într-un interval optim de timp.
Într-o primă etapă de laborator, sângele este supus unor analize bacteriologice pentru a se verifica sterilitatea sa. În a doua etapă are loc numărarea celulelor stem. Rezultatele analizelor vor fi comunicate ulterior familiei.
Perioada de depozitare se poate face pe o perioadă îndelungată de timp.
Sângele placentar reprezintă „vehiculul” prin care se asigură necesarul de oxigen și de substanțe nutritive, fundamentale pentru creșterea și dezvoltarea fătului. Acesta preia, în același timp, substanțele nefolositoare rezultate în urma metabolismului tisular. Studiile au demonstrat prezența unui număr variabil de celule stem în sângele placentar, utilizarea acestora reprezentând o alternativă valoroasă a transplantului medular.
Una dintre cele mai frecvente cauze ale morții infantile, îndeosebi între 3-10 ani, sunt bolile maligne (tumori, inclusiv cele hematopoietice, limfoame). Frecvența acestor afecțiuni este în creștere de la an la an.
Cel mai modern și uneori singurul tratament posibil al multor afecțiuni maligne tumorale și netumorale este transplantul cu celule hematopoetice (creatoare de sânge). Transplantul propriu-zis este precedat de un tratament intensiv cu chimioterapice și/sau iradiere, distrugându-se astfel tumora malignă, dar și celulele stem sănătoase ale măduvei osoase.
Acestea trebuie înlocuite prin transplant cu celule stem sănătoase, care se află în sângele placentar.
Până în prezent celulele stem hematopoetice din sângele placentar au fost folosite în tratamentul a peste 70 de tipuri de boli.
În prezent aproximativ un sfert dintre pacienții care ar avea nevoie de un transplant, nu pot beneficia de acesta din lipsa unui donator disponibil și compatibil. Dacă acești pacienți ar avea depozitat propriul sânge placentar, ar avea o șansă mai mare de însănătoșire.
Folosirea acestui transplant înlătură problemele legate de complicațiile post-transplant, reprezentate de reacția grefă contra organismului gazdă.
Celulele sângelui placentar sunt tinere fiind recoltate la începutul vieții copilului. Prin congelare nu se deteriorează și nu se modifică. De aceea pe perioada de depozitare, nu îmbătrânesc.
În cazul apariției unei boli curabile prin transplantul autolog de celule hematopoetice, poate fi folosit și la pacienții adulți, dacă acesta conține suficiente celule stem hematopoetice.
Transplantul se poate folosi în diverse afecțiuni tumorale maligne și în afecțiuni benigne, cum ar fi cele autoimune și probabil în viitor în regenerarea țesuturilor (după infarct, paralizii și în alte afecțiuni).
Utilitatea crioterapiei in dermatologie
Ce este crioterapia?
Crioterapia reprezintă procedura de “înghețare” a leziunilor cutanate. Cel mai frecvent se realizează cu azot lichid, la -196 grade, producând apoptoza (moartea) celulelor. Este o procedură minim invazivă, ce nu presupune durere, doar un ușor disconfort.
Ce tip de leziuni tratăm în cabinet cu azot lichid?
- Leziuni virale (ex. veruci vulgare, condiloame acuminate);
- Leziuni non-virale (ex. keratoze seboreice);
- Veruci vulgare.
Popular cunoscute și sub denumirea de “negi”, acestea sunt niște leziuni foarte frecvent întâlnite în practica dermatologică curentă.
Clinic, se prezintă sub forma unor papule hiperkeratozice (excrescențe rugoase, aspre) de culoarea pielii, de obicei cu un punct negricios central, localizate în special pe mâini (palmar, fețele laterale ale degetelor, periunghial), picioare (plantar), față, genunchi, etc.
Sunt determinate de virusul HPV (Human Papilloma Virus), cele mai comune subtipuri incriminate fiind 2, 3, 4, 27, 29 și 57, leziunile fiind inoculate prin contact direct sau autoinoculare.
Sunt frecvent întâlnite în cazul copiilor de vârstă școlară, persoanelor cu eczemă constituțională (ex. dermatită atopică, datorită diminuării funcției de barieră cutanată), persoanelor aflate sub tratament imunosupresor pentru diverse afecțiuni (ex. azatioprină, ciclosporină), sau în cazul celor infectați HIV.
Netratate, leziunile cresc în dimensiuni, producând prejudiciu cosmetic și funcțional. (ex. cele periunghiale pot afecta creșterea unghiei iar cele plantare provoacă jenă funcțională la mers)
Keratoze seboreice – Cunoscute și sub denumirea de veruci seboreice, acestea reprezintă leziuni cutanate extrem de frecvente.
Ele apar cu precădere după 20 ani, statisticile arătând că peste 90% din populația peste 60 ani are cel puțin o asemenea leziune.
Clinic, se prezintă sub forma unor excrescențe verucoase, brun-maronii până la negru (uneori cu aspect clinic îngrijorător), cu suprafață verucoasă, variind ca formă și dimensiuni. Pot să apară oriunde pe corp, cu excepția palmelor, plantelor și mucoaselor.
Etiologia (cauza) nu este cunoscută. Par a fi influențate genetic, astfel unii oameni moștenesc o predispoziție de a dezvolta asemenea leziuni. Soarele poate fi, de asemenea, incriminat pentru apariția lor, precum și unele tratamente antineoplazice.
Diagnosticul se pune clinic și cu ajutorul dermatoscopului, de către medicul dermatolog.
Tratamentul se indică în caz de prurit (mâncărime) a leziunii, durere (ce poate apărea ca urmare a traumatismelor repetate), sau din motive estetice.
Cât durează tratamentul?
Frecvența ședințelor de crioterapie se va stabili împreună cu medicul dermatolog, în funcție de tipul leziunii, dimensiunea acesteia, vechimea leziunii, tolerabilitatea pacientului, etc.
Post-terapie, sunt posibile o ușoară tumefiere a zonei, înroșire, cu veziculă. Se va aplica tratamentul local recomandat (antiseptic și cremă epitelizantă/ cremă cu antibiotic).
Vă așteptăm în Ambulatoriul de specialitate (Policlinica), la camera 106, cu bilet de trimitere de la medicul de familie, sau contra-cost, pentru a stabili, împreună cu medicii noștri dermatologi, Dr. Ignat Sonia și Dr. Suciu Vlad, planul terapeutic adecvat leziunilor dumneavoastră.