Spitalul Municipal "Dr. Gheorghe Marinescu" Tarnaveni
www.spitaltarnaveni.ro
Anunturi Posturi Vacante

 Important !

Psiho-specialistii din cadrul Spitalului Municipal “Dr. Ghe. Marinescu” Tarnaveni

ofera consultanta telefonica gratuita pentru cei afectati de stresul pandemiei


Pandemia de coronavirus inseamna pentru multi oameni cresterea ingrijorarilor in legatura cu propria sanatate sau a celor dragi, poate inseamna stres, anxietate, tristete, singuratate.

Aceste emotii pot fi coplesitoare si pot face ca trecerea printr-o perioada de izolare, carantina, imbolnavire sau pierdere a cuiva drag datorita coronavirusului, sa fie foarte grea.

Pentru a veni in sprijinul dumneavoastra Spitalul Municipal “Dr. Ghe. Marinescu” Tarnaveni, deschide o linie telefonica la care puteti apela pentru a intra in contact cu psiho-specialistii nostri care va vor ajuta sa gestionati aceste stari emotionale si sa treceti mai usor peste perioadele dificile din viata dumneavoastra.

Linia telefonica nr. 0771798810 va fi disponibila incepand cu data de 1 martie 2021, intre orele 10.00 - 15.00. Anunt !

PLAN MASURI  PREGATIRE SPITAL IN CONTEXTUL

EPIDEMIEI CORONAVIRUS COVID-19


1.RESTRICTIONAREA ACCESULUI ÎN SPITAL – în prezent accesul în spital este permis doar pacientilor, în urma triajului epidemiologic. Apartinatorii pacientilor internati nu mai au acces în incinta spitalului, pâna la o data ce va fi comunicata ulterior.

2.PUNCT DE TRIAJ EPIDEMIOLOGIC – la punctul de acces in spital într-un spatiu special amenajat /Cort , cu personal instruit. Toti pacientii sunt triati la intrarea în spital, prin verificarea temperaturii, a simptomalogiei si completarea formularului de ancheta epidemiologica si a unei declaratii pe proprie raspundere .

3.LIMITAREA PROCEDURILOR MEDICALE – în situatii în care este posibil optam pentru amânarea interventiilor programate si concentrarea eforturilor echipelor medicale pe pacientii aflati în stare critica, doar cazurile urgente.

4.LIMITAREA internarilor , astfel in sectiile chirurgicale se interneaza strict urgentele ; in sectile medicale internarile se reduc cu cel putin 50% avand in vedere strict urgentele.

5.IN AMBULATORUL de specialitate se va face un triaj epidemiologic  la intrarea in cladire , cu personal instruit si completarea unei declaratii pe proprie raspundere .

6.EVITAREA AGLOMERARII IN AMBULATORUL DE SPECIALITATE, permitandu-se prezenta a cel mult 3 persoane in sala de asteptare , cu pastrarea distantei si consultatiile se vor face doar pe baza de programare

7.INSTRUIREA PERSONALULUI – întregul personal al spitalului a fost instruit si cunoaste toate masurile care trebuie luate în aceasta situatie de urgenta. Aceasta se fac pe baza de semnatura cu luare la cunostinta si conformare.

-Metodologia de supraveghere COVID-19 Actualizare la 13 .03.2020 si 15.03.2020 cu definitia de caz

-Ghid evaluare risc personal medical expus la pacienti COVID 19

-Plan masuri spitale COVID 19

-Utilizarea rationala a echipamentului de protective

-Ordin nr.436 din 13 martie 2020 protocol specific deces COVID 19

-Reguli de urmat in igiena mainilor pentru personalul medical care ingrijeste persoanele suspecte sau confirmate cu infectie cu noul coronavirus

-Algoritm de raportare cazuri COVID 19

8. ASIGURAREA RESURSEI UMANE pentru continuitatea  activitatii medicale in unitate.     Important !

Recoltare de celule stem de la nivelul maduvei osoase

 

O noua premiera chirurgicala la Spitalul Municipal Dr. Gh. Marinescu Tarnaveni a avut loc astazi, 18.07.2019. Echipa medicala condusa de dr. Albu Daniel a efectuat prima recoltare de celule stem de la nivelul maduvei osoase, acestea fiind utilizate ulterior pentru tratamentul gonartrozei secundare posttraumatice a aceluiasi pacient. Mentionam ca aceasta tehnica este una dintre cele mai moderne in domeniul medicinei regenerative. Suntem incantati sa anuntam ca pacientii vor beneficia de aceste noi forme de tratament pentru patologia osteoarticulara de tip degenerativ! 

UTILITATEA CRIOTERAPIEI IN DERMATOLOGIE


Ce este crioterapia?

Crioterapia reprezinta procedura de “inghetare” a leziunilor cutanate. Cel mai frecvent se realizeaza cu azot lichid, la -196 grade, producand apoptoza (moartea) celulelor. Este o procedura minim invaziva, ce nu presupune durere, doar un usor discomfort.

Ce tip de leziuni tratam in cabinet cu azot lichid?

- Leziuni virale (ex. veruci vulgare, condiloame acuminate)

- Leziuni non-virale (ex. keratoze seboreice)

Veruci vulgare

Popular cunoscute si sub denumirea de “negi”, acestea sunt niste leziuni foarte frecvent intalnite in practica dermatologica curenta.

Clinic, se prezinta sub forma unor papule hiperkeratozice (excrescente rugoase, aspre) de culoarea pielii, de obicei cu un punct negricios central, localizate in special pe maini (palmar, fetele laterale ale degetelor, periunghial), picioare (plantar), fata, genunchi, etc.

Sunt determinate de virusul HPV (Human Papilloma Virus), cele mai commune subtipuri incriminate fiind 2, 3, 4, 27, 29 si 57, leziunile fiind inoculate prin contact direct sau autoinoculare.

Sunt frecvent intalnite in cazul copiilor de varsta scolara, persoanelor cu eczema constitutionala (ex. dermatita atopica, datorita diminuarii functiei de bariera cutanata), persoanelor aflate sub tratament imunosupresor pentru diverse afectiuni (ex. azatioprina, ciclosporina), sau in cazul celor infectati HIV.

Netratate, leziunile cresc in dimensiuni, producand prejudiciu cosmetic si functional. (ex. cele periunghiale pot afecta cresterea unghiei  iar cele plantare provoaca jena functional la mers)

Keratoze seboreice

Cunoscute si sub denumirea de veruci seboreice, acestea reprezinta leziuni cutanate extrem de frecvente.

Ele apar cu precadere dupa 20 ani, statisticile aratand ca peste 90% din populatia peste 60 ani are cel putin o asemenea leziune.

Clinic, se prezinta sub forma unor excrescente verucoase, brun- maronii pana la negru (uneori cu aspect clinic ingrijorator), cu suprafata verucoasa, variind ca forma si dimensiuni. Pot sa apara oriunde pe corp, cu exceptia palmelor, plantelor si mucoaselor.

Etiologia (cauza) nu este cunoscuta . Par a fi influentate genetic, astfel  unii oameni  mostenesc o predispozitie de a dezvolta asemenea leziuni. Soarele poate fi, de asemenea, incriminat pentru aparitia lor, precum si unele tratamente antineoplazice.

Diagnosticul se pune clinic si cu ajutorul dermatoscopului, de catre medical dermatolog.

Tratamentul se indica in caz de prurit (mancarime) a leziunii, durere (ce poate apare ca urmare a traumatismelor repetate), sau din motive estetice.

Cat dureaza tratamentul?

Frecventa sedintelor de crioterapie se va stabili impreuna cu medicul dermatolog, in functie de tipul leziunii, dimensiunea acesteia, vechimea leziunii, tolerabilitatea pacientului, etc.

Post-terapie, sunt posibile o usoara tumefiere a zonei, inrosire, cu vezicula. Se va aplica tratamentul local recomandat (antiseptic si crema epitelizanta/ crema cu antibiotic).

De astazi dispunem si in Tarnaveni de un asemenea sistem de crioterapie.  Va asteptam in Ambulatoriul de specialitate (Policlinica), la camera 106, cu bilet de trimitere de la medicul de familie, sau contra-cost,  pentru a stabili, impreuna cu medicii nostri dermatologi, dr Ignat Sonia si dr Suciu Vlad, planul terapeutic adecvat leziunilor dumneavoastra. Important !

NOTA DE INFORMARE PRIVIND PROTECŢIA DATELOR

CU CARACTER PERSONAL


În cursul furnizarii serviciilor medicale, Ministerul Sanatatii si institutiile cu personalitate juridica din subordinea acestuia au acces la anumite date cu caracter personal apartinând pacientilor, apartinatorilor si medicilor ("dumneavoastra" sau "ale dumneavoastra"). Datele cu caracter personal sunt informatiile care fie va identifica, fie permit sa fiti identificat. Aceasta nota de informare privind protectia datelor cu caracter personal este redactata în conformitate cu Legea nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare, în scopul de a va furniza informatii cu privire la modul în care datele dumneavoastra cu caracter personal sunt prelucrate.

Astfel, Ministerul Sanatatii si institutiile sanitare, fiecare în calitate de operator de date, colecteaza si prelucreaza datele dumneavoastra cu caracter personal:

- în cazul pacientilor: în scopul îndeplinirii atributiilor legale ce le revin conform legii, respectiv în scopuri de medicina preventiva, de stabilire a diagnosticelor medicale, de administrare a unor îngrijiri sau tratamente medicale pentru persoana vizata ori de gestionare a serviciilor de sanatate care actioneaza în interesul persoanei vizate;

- în cazul medicilor: în scopul îndeplinirii obligatiilor legale aferente contractelor de munca si de gestionare a serviciilor de sanatate.

În vederea îndeplinirii atributiilor sale legale, Ministerul Sanatatii poate prelucra date cu caracter personal inclusiv în scop de reglementare a modului de organizare si functionare a sistemului de sanatate si de monitorizare, control si evaluare a activitatilor institutiilor sanitare, de a lua masuri pentru îmbunatatirea calitatii asistentei medicale acordate populatiei si în scopuri statistice. Ministerul Sanatatii poate realiza aceste scopuri inclusiv prin campanii de solicitare/colectare pareri de la pacienti si fosti pacienti ai institutiilor sanitare. În cazul organizarii unor asemenea campanii de solicitare/colectare pareri, Ministerul Sanatatii nu va prelucra date cu caracter sensibil (de exemplu, date privind starea de sanatate).

Colectam datele cu caracter personal direct de la dumneavoastra sau de la apartinatori (în cazul pacientilor). Furnizarea datelor pe care vi le solicitam este necesara pentru îndeplinirea scopurilor mentionate mai sus, iar refuzul furnizarii acestor date poate duce la dificultati în functionarea institutiilor medicale, precum si organizarii si furnizarii serviciilor medicale.

Datele cu caracter personal privind starea de sanatate (date sensibile conform Legii nr. 677/2001, cu modificarile si completarile ulterioare) sunt protejate conform regulilor stabilite de lege în domeniul drepturilor pacientului si prelucrarea acestor date este permisa cu conditia respectarii secretului profesional.

Pentru realizarea unuia sau mai multor scopuri dintre cele mentionate mai sus putem dezvalui datele dumneavoastra cu caracter personal uneia sau mai multora din urmatoarele categorii de destinatari: dumneavoastra si persoane juridice care prelucreaza date pe seama operatorului.

Drepturile dumneavoastra legate de prelucrarea datelor cu caracter personal: aveti drepturile de acces si interventie asupra datelor dumneavoastra pe care le prelucram. De asemenea va puteti opune continuarii de catre noi a prelucrarii datelor dumneavoastra cu caracter personal, în conditiile si limitele legii. În plus, aveti dreptul de a nu fi supus unor decizii individuale cu caracter automat, precum si de a va adresa instantei de judecata competente. Daca aveti nemultumiri legate de modul în care prelucram datele dumneavoastra cu caracter personal, va puteti adresa Ministerului Sanatatii la adresa de e-mail presa@ms.ro sau institutiei sanitare care v-a furnizat serviciul medical. Recoltare de celule STEM

Recoltare de celule STEM

Informaţii despre recoltarea de celule STEM

 

Recoltarea sangelui placentar se face astazi prin metode standardizate si se poate  efectua indiferent de particularitatile nasterii, folosindu-se un kit special.

Dupa nasterea urmata de prelevarea de sange placentar este asigurata preluarea kitului din frigiderul spitalului si transportul acestuia spre laborator, intr-un interval optim de timp.

Intr-o prima etapa de laborator, sangele este supus unor analize bacteriologice pentru a se verifica sterilitatea sa. In a doua etapa are loc numararea celulelor stem. Rezultatele analizelor vor fi comunicate ulerior familiei.

Perioada de depozitare se poate face pe o perioada indelungata de timp.

Sangele placentar reprezinta "vehiculul" prin care se asigura necesarul de oxigen si de substante nutritive, fundamentale pentru cresterea si dezvoltarea fatului. Acesta preia, in acelasi timp, substantele nefolositoare rezultate in urma metabolismului tisular. Studiile au demonstrat prezenta unui numar variabil de celule stem in sangele placentar, utilizarea acestora reprezentand o alternativa valoroasa a transplantului medular.

Una dintre cele mai frecvente cauze ale mortii infantile, indeosebi intre 3- 10 ani, sunt bolile maligne (tumori, inclusiv cele hematopoietice, limfoame). Frecventa acestora afectiuni este in crestere de la an la an.

Cel mai modern si uneori singurul tratament posibil al multor afectiuni maligne tumorale si netumorale este transplantul cu celule hematopoetice (creatoare de sange). Transplantul propriu-zis este precedat de un tratament intensiv cu chimioterapice si/sau iradiere, distrugandu-se astfel tumora maligna, dar si celulele stem sanatoase ale maduvei osoase.

       Acestea trebuie inlocuite prin transplant cu celule stem sanatoase, care se afla in sangele placentar.

Pana in prezent celulele stem hematopoetice din sangele placentar au fost folosite in tratamentul a peste 70 de tipuri de boli.

       In prezent aproximativ un sfert dintre pacientii care ar avea nevoie de un transplant, nu pot beneficia de acesta din lipsa unui donator disponibil si compatibil. Daca acesti pacienti ar avea depozitat propriul sange placentar, ar avea o sansa mai mare de insanatosire.

       Folosirea acestui transplant inlatura problemele legate de complicatiile post-transplant, reprezentate de reactia grefa contra organismului gazda.

Celulele sangelui placentar sunt tinere  fiind recoltate la inceputul vietii copilului. Prin congelare nu se deterioreaza si nu se modifica. De aceea pe perioada de depozitare, nu imbatranesc.

In cazul aparitiei unei boli curabile prin transplantul autolog de celule hematopoetice, poate fi folosit si la pacientii adulti, daca acesta contine suficiente celule stem hematopoetice.

       Transplantul se poate folosi in diverse afectiuni tumorale maligne si in afectiuni benigne, cum a fi cele autoimune si probabil in viitor in regenerarea tesuturilor (dupa infarct, paralizii si in alte afectiuni).Spital Târnăveni Page Rank 6/10

copyright @2008 bts