NOU - Recoltare de celule STEM

Recoltare de celule STEM

Recoltarea se face la sectia Obstetrica-Ginecologie din cadrul spitalului.

Informatii despre recoltarea de celule STEM

    Recoltarea sangelui placentar se face astazi prin metode standardizate si se poate  efectua indiferent de particularitatile nasterii, folosindu-se un kit special.

Dupa nasterea urmata de prelevarea de sange placentar este asigurata preluarea kitului din frigiderul spitalului si transportul acestuia spre laborator, intr-un interval optim de timp.

Intr-o prima etapa de laborator, sangele este supus unor analize bacteriologice pentru a se verifica sterilitatea sa. In a doua etapa are loc numararea celulelor stem. Rezultatele analizelor vor fi comunicate ulerior familiei.

Perioada de depozitare se poate face pe o perioada indelungata de timp.

Sangele placentar reprezinta "vehiculul" prin care se asigura necesarul de oxigen si de substante nutritive, fundamentale pentru cresterea si dezvoltarea fatului. Acesta preia, in acelasi timp, substantele nefolositoare rezultate in urma metabolismului tisular. Studiile au demonstrat prezenta unui numar variabil de celule stem in sangele placentar, utilizarea acestora reprezentand o alternativa valoroasa a transplantului medular.

Una dintre cele mai frecvente cauze ale mortii infantile, indeosebi intre 3- 10 ani, sunt bolile maligne (tumori, inclusiv cele hematopoietice, limfoame). Frecventa acestora afectiuni este in crestere de la an la an.

Cel mai modern si uneori singurul tratament posibil al multor afectiuni maligne tumorale si netumorale este transplantul cu celule hematopoetice (creatoare de sange). Transplantul propriu-zis este precedat de un tratament intensiv cu chimioterapice si/sau iradiere, distrugandu-se astfel tumora maligna, dar si celulele stem sanatoase ale maduvei osoase.

       Acestea trebuie inlocuite prin transplant cu celule stem sanatoase, care se afla in sangele placentar.

Pana in prezent celulele stem hematopoetice din sangele placentar au fost folosite in tratamentul a peste 70 de tipuri de boli.

       In prezent aproximativ un sfert dintre pacientii care ar avea nevoie de un transplant, nu pot beneficia de acesta din lipsa unui donator disponibil si compatibil. Daca acesti pacienti ar avea depozitat propriul sange placentar, ar avea o sansa mai mare de insanatosire.

       Folosirea acestui transplant inlatura problemele legate de complicatiile post-transplant, reprezentate de reactia grefa contra organismului gazda.

Celulele sangelui placentar sunt tinere  fiind recoltate la inceputul vietii copilului. Prin congelare nu se deterioreaza si nu se modifica. De aceea pe perioada de depozitare, nu imbatranesc.

In cazul aparitiei unei boli curabile prin transplantul autolog de celule hematopoetice, poate fi folosit si la pacientii adulti, daca acesta contine suficiente celule stem hematopoetice.

       Transplantul se poate folosi in diverse afectiuni tumorale maligne si in afectiuni benigne, cum a fi cele autoimune si probabil in viitor in regenerarea tesuturilor (dupa infarct, paralizii si in alte afectiuni).Anunțuri - Arhivă.......Click pentru vizualizare
copyright @2008 bts