Spitalul Municipal "Dr. Gheorghe Marinescu" Tarnaveni
www.spitaltarnaveni.ro
Acasa Informatii pacienti Legislatie Audiente Organigrama Utile

Conditiile de internare

Înainte de a solicita serviciile noastre, adresați-va medicului de familie sau medicului specialist pentru a a obține biletul de trimitere.

Prezentați-va la internare cu documentele necesare.

 

Condiții generale de internare:

-Act de identitate

-Cardul de sanatate

-Bilet trimitere de la medicul de familie / Bilet de internare de la medicul specialist.

-Dovada calitatii de asigurat:

 

Angajați:

-Adeverinta de la Casa de Asigurări de Sănătate din care sa reiasa ca unitatea angajatoare are achitate la zi asigurarile sociale de sanatate.

-Adeverinta de la locul de munca cu nr. de zile C.M./ 12 luni;

 

Pensionari:

-Cuponul de pensie din ultimele 3 luni (original sau copie).

 

Someri:

-Adeverinta de somaj sau copie dupa carnetul de somaj.

 

Persoane fara venit:

-Adeverinta de la Casa de Asigurari de Sanatate, privind plata asigurarii medicale sau Adeverinta de coasigurat.

 

Elevi sub 18 ani si studenti:

-Xerocopie dupa certificatul de nastere(pentru copii sub 14 ani) sau buletinul de identitate, adeverinta de elev/ student.

-Buletinul sau cartea de identitate

 

În cazurile de urgență nu este necesar biletul de trimitere.

 

Condiții generale pentru acordarea consultațiilor în ambulatoriul de specialitate al spitalului:

-Bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la alt medic specialist, cu excepția urgențelor și afecțiunilor confirmate;

-Card de sănătate;

-Documentul care dovedește calitatea de asigurat a persoanei;

-Buletin de identitate sau Cartea de identitate

-pentru copii: Certificatul de naștere;

 

Pentru eliberarea concediului medical:

-adeverință în care se va menționa numărul de zile de concediu medical de care a beneficiat salariatul în ultimele 12 luni;

-formularul de concediu medical inițial (dacă este cazul).Informatii privind externarea

La terminarea tratamentului externarea pacientilor se face pe baza biletului de iesire din spital /scrisoare medicala, întocmit de medicul curant, cu aprobarea medicului sef de sectie, sau a medicului care asigura

coordonarea de specialitate.La externare, biletul de iesire/scrisoarea medicala se înmâneaza pacientului, iar foaia de observatie se îndosariaza.

Pacientul poate parasi spitalul la cerere, dupa ce in prealabil a fost instiintat de consecintele posibile asupra starii lui de sanatate. Aceasta se consemneaza sub semnatura pacientului si a medicului, in foaia de

observatie. Posibilitatea parasirii spitalului la cerere nu se aplica in cazul bolilor infectioase transmisibile, a pacientilor mintali periculosi.

 

Documente si informatii ce se primesc la externarea pacientului :

– Bilet medical de iesire;

– Scrisoare medicala;

– Reteta medicala, daca este cazul;

– Indicatii privind regimul alimentar si de viata;

– Recomandari privind tratamentu la domiciul, daca este cazul;

– Reconsult dupa o perioada stabilita, daca este cazul;

– Concediu medical;

– Recomandarea ingrijirii medicale la domiciliu (daca este cazul),

servicii ce pot fi oferite de furnizorii de ingrijiri la domiciliu;


 

Informatii privind externarea

Protocol privind accesul vizitatorilor in sectiile/compartimentele cu  pacienti infectati cu sars cov-2 si non covid in forma severa sau stare critica, in conformitate cu Ordinul nr.487/09.04.2021 privind modificarea OMS nr.436/2020 pentru aprobarea Protocolului specific privind managementul in caz de deces al pacientilor infectati cu noul coronavirus SARS Cov-2

 

Masuri care privesc bolnavul infectat cu SARS-CoV-2 sau non COVID în cazul în care prezinta simptome severe de boala

  

Pe perioada internarii în unitatea sanitara, pacientul infectat cu SARS-CoV-2 poate beneficia, la cerere, de asistenta religioasa, potrivit specificului cultului din care face parte, si cu acordul medicului curant/medicului de garda.

În vederea asigurarii protectiei preotului si a pacientului, vizita poate avea loc în urmatoarele conditii:

- un singur preot poate intra la pacient, o singura data;

- timpul alocat serviciului religios este de maximum 15 minute, in limita posibilitatilor

- preotul poarta echipament complet individual de protectie asigurat cu

titlu gratuit de catre sectia în care este internat pacientul, sub directa indrumare a personalului:halat impermeabil, masca FFP2, botosei, manusi, boneta, viziera

- preotul respecta toate masurile sanitare care se impun;

- se vor folosi doar obiecte de cult care pot fi dezinfectate înainte si dupa utilizare, cu acordul medicului curant;

- nu sunt permise obiecte care genereaza flacara deschisa/închisa sau scânteie.

În unitatile sanitare în care exista preoti angajati, acestia vor asigura asistenta religioasa pentru credinciosii cultului recunoscut cu acordul caruia a fost angajat, de comun acord cu medicul curant/medicul de garda.

Masuri care privesc familia/reprezentantul legal al bolnavului infectat cu SARS-CoV-2 sau  non COVID în cazul în care acesta prezinta simptome severe de boala

Pe perioada internarii în unitatea sanitara, pacientul infectat cu SARS-CoV-2 si care prezinta simptome severe de boala poate beneficia, la cerere, de vizita unui membru al familiei/reprezentant legal, cu acordul medicului curant/medicului de garda.

În vederea asigurarii protectiei membrului familiei/reprezentantului legal, vizita va  avea loc în urmatoarele conditii:

- o singura persoana poate intra la pacient, o singura data;

- timpul alocat vizitei este de maximum 15 minute, in limita posibilitatilor

- vizitatorul va purta echipament complet individual de protectie asigurat cu titlu gratuit de catre sectia în care este internat pacientul, sub directa indrumare a personalului:halat impermeabil, masca FFP2, botosei, manusi, boneta, viziera

- vizitatorul va efectua igiena mainilor la intrarea si la parasirea sectiei

- vizitatorul va respecta toate masurile sanitare care se impun pentru siguranta sa si a pacientului

- nu este permisa introducerea niciunui obiect în zona în care sunt îngrijiti pacientii cu COVID-19.             


DIRECTOR MEDICAL                                                        MANAGER

             dr. Vulciu Adrian                                            ec. Meghesan Zsuzsanna
Coronavirus si infectia COVID-19

Ce este un coronavirus

Coronavirusurile sunt o familie numeroasa de virusuri care pot provoca boli la animale sau oameni. La om provoaca infectii respiratorii, de la raceala comuna la boli mai severe, cum ar fi Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) si Sindromul respirator acut sever (SARS). Cel mai recent coronavirus descoperit provoaca boala coronavirus COVID-19.

Ce este COVID-19 ?

COVID-19 este boala infectioasa cauzata de coronavirusul cel mai recent descoperit. Acest nou virus si aceasta boala nu au fost cunoscute înainte de aparitia focarului în Wuhan, China, în decembrie 2019.

Care sunt simptomele COVID-19?

Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt febra, oboseala si tusea uscata. Unii pacienti ar mai putea sa aiba dureri de cap, congestie nazala, dureri în gât sau diaree. Aceste simptome sunt de obicei usoare, cu debut treptat. Unele persoane se infecteaza, dar nu dezvolta niciun simptom si nu se simt rau. Majoritatea oamenilor (aproximativ 80 %) se recupereaza fara a avea nevoie de tratament special. Aproximativ 1 din fiecare 6 persoane care sufera de COVID-19 devine grav bolnava si prezinta dificultati de respiratie. Persoanele în vârsta, precum si cele cu probleme medicale subiacente, cum ar fi hipertensiunea arteriala, probleme cardiace sau diabet, sunt mai susceptibile sa dezvolte o forma grava. Aproximativ 2 % dintre persoanele suferinde de aceasta boala au murit. Persoanele cu febra, tuse si dificultati de respiratie trebuie sa solicite asistenta medicala.

Cum se raspândeste COVID-19 ?

Oamenii se pot îmbolnavi de COVID-19 de la altii care au virusul. Boala poate fi transmisa de la o persoana la alta prin secretii sub forma de picaturi mici, care sunt raspândite atunci când persoana infectata tuseste sau stranuta. Aceste picaturi se aseaza pe obiectele si suprafetele din jur. Alte persoane se îmbolnavesc de COVID-19 atingând aceste obiecte sau suprafete, apoi atingându-si ochii, nasul sau gura. Oamenii pot, de asemenea, sa se îmbolnaveasca de COVID-19 daca respira direct secretiile raspândite de o persoana infectata care tuseste sau stranuta. Acesta este motivul pentru care este important sa stati la mai mult de 1 metru de o persoana bolnava.

OMS evalueaza cercetarile în curs de desfasurare a modului în care COVID-19 este raspândita si va continua sa împartaseasca rezultatele actualizate.

CoVID-19 poate fi transmisa de o persoana care nu are simptome ?

Principala modalitate de raspândire a bolii este prin picaturi expulzate de cineva care tuseste sau stranuta. Riscul de infectie COVID-19 de la cineva care nu prezinta nici un fel de simptome este foarte mic. Multe persoane bolnave de COVID-19 prezinta doar simptome usoare. Acest lucru este valabil în special în primele etape ale bolii. Prin urmare, este posibila imbolnavirea de COVID-19 de la cineva care are, de exemplu, doar o tuse usoara fara sa se simta rau.

OMS evalueaza cercetarile în curs de desfasurare a perioadei de transmitere a COVID-19 si va continua sa împartaseasca rezultatele actualizate.

Cine risca sa dezvolte forme severe ale bolii ?

Înca se strâng informatii despre modul în care COVID-19 afecteaza oamenii. Persoanele în vârsta si persoanele cu afectiuni medicale preexistente (cum ar fi hipertensiunea arteriala, boli de inima sau diabet) par sa dezvolte o forma grava de boala, mai des decât celelalte categorii.

Antibiotice sunt eficiente în prevenirea sau tratarea COVID-19 ?

Nu. Antibioticele nu functioneaza împotriva virusurilor, functioneaza doar pe infectii bacteriene. COVID-19 este cauzat de un virus, deci antibioticele nu functioneaza. Antibioticele nu trebuie utilizate ca mijloc de prevenire sau tratament al COVID-19. Acestea trebuie utilizate doar conform indicatiilor unui medic pentru a trata o infectie bacteriana.

Exista un vaccin, medicament sau tratament pentru COVID-19 ?

Nu înca. Pâna în prezent, nu exista niciun vaccin si niciun medicament antiviral specific care sa previna sau sa trateze COVID-19. Cei afectati ar trebui sa aiba grija pentru ameliorarea simptomelor. Persoanele cu boli grave trebuie spitalizate. Majoritatea pacientilor se recupereaza datorita îngrijirii primite din faza incipenta.

Posibile vaccinuri si unele tratamente medicamentoase specifice sunt în curs de investigare. Acestea sunt testate prin studii clinice. OMS coordoneaza eforturile de dezvoltare a vaccinurilor si a medicamentelor pentru prevenirea si tratarea COVID-19.

Cele mai eficiente metode de a va proteja pe voi si pe ceilalti împotriva COVID-19 sunt sa va curatati frecvent mâinile, sa va acoperiti gura cand tusiti si sa mentineti o distanta de cel putin 1 metru fata de persoanele care tusesc sau stranuta.

Sursa : Organizatia Mondiala a Sanatatii

 

 copyright @2008 bts