Ordin nr. 386/2004

din 07/04/2004


privind aprobarea Normelor de aplicare a Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003


Publicat in MOF nr. 356 - 22/04/2004


 

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 356 din 22/04/2004


Actul a intrat in vigoare la data de 22 aprilie 2004    Avānd īn vedere prevederile art. 38 alin. (3) din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, vazānd Referatul de aprobare al Directiei generale asistenta medicala nr. OB3.992/2004, īn temeiul prevederilor Hotarārii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, ministrul sanatatii emite urmatorul ordin:

 

   Art. 1. - Se aproba Normele de aplicare a Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003, prevazute īn anexa care face parte integranta din prezentul ordin.

   Art. 2. - Respectarea prevederilor prezentului ordin este obligatorie pentru toti furnizorii de servicii de sanatate din Romānia.

   Art. 3. - Directia generala asistenta medicala, celelalte directii din Ministerul Sanatatii, directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, ministerele si institutiile cu retea sanitara proprie, precum si unitatile sanitare de orice fel vor duce la īndeplinire prevederile prezentului ordin.

   Art. 4. - Prezentul ordin se publica īn Monitorul Oficial al Romāniei, Partea I.


   Ministrul sanatatii,

Ovidiu Brīnzan


   Bucuresti, 7 aprilie 2004.

   Nr. 386.


   ANEXA

 

   NORME

de aplicare a Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003Norma

din 07/04/2004


de aplicare a Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003


Publicat in MOF nr. 356 - 22/04/2004


 

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 356 din 22/04/2004


Actul a intrat in vigoare la data de 22 aprilie 2004   Art. 1. - Unitatile sanitare de orice fel, denumite īn continuare unitati, care acorda īngrijiri de sanatate sau īngrijiri terminale si īn care sunt efectuate interventii medicale, au obligatia de a furniza pacientilor informatii referitoare la:

   a) serviciile medicale disponibile si modul de acces la acestea;

   b) identitatea si statutul profesional al furnizorilor de servicii de sanatate;

   c) regulile si obiceiurile pe care trebuie sa le respecte pe durata internarii īn unitati cu paturi;

   d) starea propriei sanatati;

   e) interventiile medicale propuse;

   f) riscurile potentiale ale fiecarei proceduri care urmeaza a fi aplicata;

   g) alternativele existente la procedurile propuse;

   h) date disponibile rezultate din cercetari stiintifice si activitati de inovare tehnologica;

   i) consecintele neefectuarii tratamentului si ale nerespectarii recomandarilor medicale;

   j) diagnosticul stabilit si prognosticul afectiunilor diagnosticate.

   Art. 2. - (1) Unitatile trebuie sa asigure accesul egal al pacientilor la īngrijiri medicale, fara discriminare pe baza de rasa, sex, vārsta, apartenenta etnica, origine nationala, religie, optiune politica sau antipatie personala.

   (2) Fiecare unitate trebuie sa cuprinda īn regulamentul propriu de organizare si functionare prevederi referitoare la obligatia personalului angajat privind dreptul pacientilor la respect ca persoane umane.

   Art. 3. - Unitatile trebuie sa utilizeze toate mijloacele si resursele disponibile pentru asigurarea unui īnalt nivel calitativ al īngrijirilor medicale.

   Art. 4. - Īn situatia īn care interventiile medicale sunt refuzate de catre pacienti care īsi asuma īn scris raspunderea pentru decizia lor, acestora trebuie sa li se explice consecintele refuzului sau opririi actelor medicale.

   Art. 5. - Īn situatia īn care este necesara efectuarea unei interventii medicale unui pacient care nu īsi poate exprima vointa, personalul medical poate deduce acordul acestuia dintr-o exprimare anterioara a vointei, daca aceasta este cunoscuta.

   Art. 6. - (1) Īn situatia īn care, pentru efectuarea unei interventii medicale, se solicita consimtamāntul reprezentantului legal al pacientului, acesta trebuie sa fie implicat īn adoptarea deciziei, īn limitele capacitatii sale de īntelegere.

   (2) Īn situatia īn care furnizorii de servicii medicale considera ca interventia este īn interesul pacientului, iar reprezentantul legal refuza sa īsi dea consimtamāntul, unitatile au obligatia efectuarii īn cel mai scurt timp posibil a demersurilor pentru constituirea comisiei de arbitraj de specialitate, īn conformitate cu dispozitiile legale īn vigoare.

   Art. 7. - (1) Fotografierea sau filmarea pacientilor īn unitati, īn cazurile īn care imaginile sunt necesare pentru stabilirea diagnosticului si a tratamentului sau pentru evitarea suspectarii unei culpe medicale, se efectueaza fara consimtamāntul acestora.

   (2) Īn toate situatiile care nu sunt prevazute la alin. (1) unitatile sunt obligate sa asigure obtinerea consimtamāntului pacientului.

   Art. 8. - Participarea la activitati de cercetare stiintifica medicala a persoanelor care nu sunt capabile sa-si exprime vointa poate fi realizata numai dupa obtinerea consimtamāntului reprezentantilor legali si numai īn situatia īn care cercetarea respectiva este efectuata si īn interesul pacientilor.

   Art. 9. - Unitatile trebuie sa asigure accesul neīngradit al pacientilor la datele medicale personale.

   Art. 10. - (1) Īn situatiile īn care se solicita informatii cu caracter confidential, unitatile au obligatia sa asigure respectarea cadrului legal privind furnizarea acestora.

   (2) Īn situatiile īn care datele referitoare la viata privata, familiala a pacientului influenteaza pozitiv stabilirea diagnosticului, tratamentul sau īngrijirile acordate, unitatile le pot utiliza, dar numai cu consimtamāntul acestora, fiind considerate exceptii cazurile īn care pacientii reprezinta pericole pentru ei īnsisi sau pentru sanatatea publica.

   Art. 11. - Īn situatiile īn care sarcina reprezinta un factor de risc major si imediat pentru sanatatea femeii gravide, se acorda prioritate salvarii vietii mamei.

   Art. 12. - Īn asigurarea serviciilor din domeniul sanatatii reproducerii, unitatile trebuie sa asigure conditiile necesare alegerii de catre pacienti a celor mai sigure metode din punct de vedere al eficientei si lipsei de riscuri.

   Art. 13. - (1) Unitatile au obligatia de a asigura efectuarea de interventii medicale asupra pacientului numai daca dispun de dotarile necesare si de personal acreditat.

   (2) Interventiile medicale asupra pacientului pot fi efectuate īn absenta conditiilor prevazute la alin. (1) numai īn cazuri de urgenta aparute īn situatii extreme.

   Art. 14. - Unitatile pot asigura, la cererea pacientului sau a familiei acestuia, cadrul adecvat īn care acesta poate beneficia de sprijinul familiei si al prietenilor, de suport spiritual si material pe tot parcursul īngrijirilor medicale.

   Art. 15. - (1) La cererea pacientilor internati, unitatile cu paturi trebuie sa asigure conditiile necesare pentru obtinerea de catre acestia a altor opinii medicale, precum si pentru acordarea de servicii medicale de catre medici acreditati din afara unitatii.

   (2) Plata serviciilor medicale acordate pacientilor internati de catre medicii prevazuti la alin. (1) se efectueaza īn conformitate cu dispozitiile legale īn vigoare.

   Art. 16. - Īn scopul asigurarii continuitatii īngrijirilor acordate pacientilor, precum si a serviciilor comunitare necesare dupa externare, unitatile stabilesc parteneriate cu alte unitati medicale publice si nepublice, spitalicesti si ambulatorii, care dispun de medici, cadre medii sanitare si de alt personal calificat.Google Page Rank 6/10

copyright @2008 bts